7 питань, щоб впоратись із тривогою

Щотижня отримуємо багато питань з цієї теми, тож вирішили відповісти у статті

Що таке тривога?

Тривога — емоція із спектру страху. Часто вона нам для того, щоб найкращим чином підготуватись до можливих ризиків, пов'язаних із майбутнім. Так, наприклад, цілком ок тривожитись про складання іспиту чи про те, як пройде перше побачення з кимось, хто тобі дуже подобається. Але не ок, коли тривога замість того, щоб допомагати, паралізує, заважає, виснажує. З такою надмірною тривогою можна і потрібно працювати.
Ділимось із тобою вправою на самостійну роботу з тривогою. Спочатку пропонуємо давати письмові відповіді на питання, тож проходження вправи буде забирати певний час. Та з часом ти навчиш мозок «працювати» на зниження тривоги автоматично, що є природним наслідком подібних тренувань.
Вправа полягає в тому, щоб послідовно ставити собі питання відносно події чи ситуації, що викликає тривогу. Відповідь на кожне питання окремо вже буде давати як ефект зниження тривожності. Проте намагайся дати відповіді на всі питання по порядку.
Якщо тривога поглинає тебе повністю і значною мірою обмежує твоє життя, краще звернутись за допомогою до спеціаліста.
1
Це справжня подія чи я прогнозую це як можливий варіант?
Більшість наших тривог пов'язані з подіями, які не зрештою не відбувається. Завжди май на думці, що найстрашніших вовків ми створюємо собі самі.
2
Що з цього в зоні моєї відповідальності?
Пошукай те, на що ти можеш впливати? Знайшов/ла? То замість тривожитись, подумай, як краще діяти, підготуйся. Якщо ми часто тривожимось про ситуації, які від нас не залежать, ми втрачаємо надто багато ресурсу. Тому чітко відділяй, що в зоні твоєї відповідальності, а що ні.
3
Як мені відпустити/прийняти те, що поза зоною моєї відповідальності?
На нашу думку, це найскладніше питання. Бо це про креативну безпомічність, про прийняття свого безсилля у деяких аспектах. Тільки знайшовши опору, можна справитись із невідомим і непідвласним. І це питання — про пошук тієї опори зовні чи всередині себе.
4
Чому мені насправді вигідна/корисна/приємна ця ситуація і ця тривога?
У психології ми часто говоримо про первинні і вторинні вигоди від ситуацій, в яких ми буваємо, і станів, що переживаємо відносно них. А що, якщо тривога — це спосіб не піднімати свою дупцю, щоб хоча б спробувати зробити для себе щось важливе? Не ризикувати? Перекласти відповідальність на когось іншого? Не розчаровувати маму?
5
Які можливості переді мною відкриваються зараз?
Тривога, як і страх, завжди вказують нам на можливості, бо це емоції, направлені у майбутнє. Так, наприклад, у тривозі за своє здоров'я є можливість краще піклуватися про себе. А у тривозі втратити близьку людину є можливість покращити стосунки з нею вже зараз. Тому вчись бачити світлу сторону своєї тривоги.
6
Тоді на що мені найкраще переключитись зараз?
Йдеться не про заперечення тривоги чи втечу від неї. Йдеться про вибір робити щось інше, важливе для себе зараз, попри тривогу. Із урахуванням чесних відповідей на попередні питання.
7
Що і коли я зроблю?
Останнє питання націлене на побудову плану щодо наближчих кроків. Нехай це буде щось конкретне, і таке, що може бути зроблене у найближчий час. Тривога часто живе там, де немає розуміння, як діяти? І її значно менше, коли є хоча б приблизний, цілком реальний до виконання план.
твій психолог
Кваліфікованих спеціалістів із досвідом, відповідною вищою освітою та відгуками знайдете на платформі «Твій психолог».