«Я обрав/ла психолога. Що далі?»

Як отримати найбільше користі від роботи з психологом і оминати типових помилок? Розповідаємо у цій статті.
Багато людей досі думають, що достатньо знайти собі психолога, піти на 1 консультацію — і «прощайте проблеми; привіт щасливе майбутнє».
Та на жаль, ми не живемо у світі рожевих поні, «великих цілителів, що бачать людину наскрізь» і «чудодійних рецептів, як жити», які викладаються на психологічних факультетах.
Коли йдеться про реальність, то ми маємо розуміти, що:
один раз відвідати психолога — це те саме, що один раз прийти у спортзалу. Комусь вдалось досягнути суттєвих змін за один раз? Отож-бо: це процеси, що потребують часу;
— психологічна сесія — це не масаж, спеціаліст/ка не зробить вам добре без вашої активної участі, навіть якщо буде дуже сильно старатись;
— знати, як потрібно і робити це, — принципово різні речі. Задача у роботі з психологом — не «дізнатись», а навчитись і закріпити.
1

Перша сесія потрібна для знайомства та діагностики. Це нормально, що за її результатами не вирішилась ваша багаторічна проблема.

Було б гарно, якби на першій сесій ви сконцентрувалися на тому, чи підходить вам спеціаліст/ка, чи відчуваєте ви, вона він/вона зможе вам допомогти. Використайте цей час, щоб задати всі питання, що вас хвилюють і відносно організації роботи з психологом, і відносно вашого запиту, і відносно цілей на роботу.
Мені подобається порівняння, що перша зустріч з психологом/гинею — це взаємне інтерв'ювання. Ви розповідаєте, які ваші життєві проблеми, задачі і цілі, психолог розповідає, які є у нього компетенції у цих темах. Якщо відбувається метч, починається етап збору інформації про вас, діагностики та постановки цілей. Це вже може займати кілька перших сесій.
При знайомстві цілком нормальними є питання до психолога на кшталт:
1
Якою є ваша освіта?
2
Які ваші компетенції у моєму запиті?
3
Як ми будемо працювати?
Можливо, тут ви відчуєте, що це «не ваше», що ви не можете почувати себе комфортно з цією людиною. І це ок. Але якщо на цьому етапі припиняється робота, то це точно не тому, що за дві з половиною сесії досі немає суттєвого результату.
2

Робота з психологом потребує регулярності і часу. Це варто прийняти і передбачити у своєму графіку та бюджеті.

Це нормально — обирати частоту зустрічей та їх регулярність із своїм психологом. Запитайте, якою є оптимальна частота і регулярність зустрічей у напрямку, в якому працює ваш спеціаліст. Зазвичай йдеться про 1 раз на тиждень. Проте у різних напрямках/підходах роботи будуть діяти різні рекомендації і правила, а в цілому робота з психологом — річ добровільна. Як і її частота та регулярність.
Проте варто розуміти, що на початковому етапі роботи варто зустрічатись достатньо часто, щоб щонайменше збудувати стосунок і довіру, поставити цілі на роботу і розпланувати її. Бо якщо цього немає, а ви приходите раз на 3 місяці, то скоріш за все кожна ваша сесія буде, як перша із тим самим етапом «знайомства» з вашими новими обставинами.
Разом із тим наївно сподіватись, що рідкісні зустрічі дадуть суттєвий результат. Він буде, але знову повертаємось до аналогії із спортзалою. Частота і кількість зусиль докладених до «тренування» будуть визначальними.
3

Життєві зміни відбуваються «поза кабінетом». Здобутки / ідеї сесій важливо втілювати у життя, приймати нові / інші рішення, пробувати нову поведінку і робити домашні завдання.

Найпростіше, що можна робити — рефлексувати досвід сесії. Після роботи ви можете присвятити кілька хвилин тому, щоб відповісти собі на питання:
— що важливого в роботі сьогодні відбулось?
— як мені було під час зустрічі на різних її етапах?
— що з того, що про ми говорили і до чого дійшли, я можу вже використовувати, щоб зробити своє життя/самопочуття кращим?
— які рішення щодо «маленьких кроків» я приймаю зараз?
Ви відповідальні за зміни у своєму житті. Не психолог. Психолог відповідальний на процес роботи на сесії, за свої знання/компетенції. За те, щоб надавати вам послуги етично, професійно та підтримуюче.
У мене був випадок, коли клієнтка говорила, що коли прийшла до мене, сподівалась, що то як до перукаря. Вона каже, що хоче, а я маю зробити це, бо «ви ж на це власне й вчитись стільки років». І для тієї клієнтки, і для ваc у мене погані новини. Робота з психологом працює не так. Тут радше про те, щоб самим навчитись робити собі зачіску.
4

Психолог не повинен говорити вам «щось нове» чи «відкривати великі істини», які виключно словом змінять ваше життя на краще.

Якщо вам потрібна проповідь «Як правильно жити», йдіть у церкву. Якщо вам потрібно, щоб хтось «відкрив вам істину про вас», зверніться до астролога чи ворожки. То їхній ринок і їхні запити.
Робота з психологом — це спеціально організований процес роботи над дослідженням старих способів думати, переживати і діяти та побудова нових, бажаних, більш корисних способів це робити.
І ви активний учасник цього процесу. Не слухач. Не піддослідний. Не пацієнт (коли ми говоримо про психотерапію / коучинг / консультування).
Тому прояснюйте, що незрозуміло, щиро діліться власними переживаннями / ідеями, що супроводжують роботу, давайте психологу зворотній зв'язок щодо того, що вважаєте важливим проговорити чи запитати.
5

Ідеї про «квантові стрибки» у розвитку, «гігантські прориви», «точки незворотності», після яких змінюється все, не відповідають тому, як функціонує мозок.

скільки треба ходити до психолога
Тобто є певний розтягнутий у часі процес роботи на сесіях та поза ними, де ви поступово набуваєте нових знань, навичок, стратегій поведінки, і це зрештою впливає на ваше теперішнє і майбутнє. Як бачите, чимало має бути для цього проговорено, зроблено, усвідомлено, протестовано, змінено.
Справді, деякі люди розповідають, що якась 1 сесія змінила їх життя. Сесія, після якої вони відчути потенціал колосального прогресу. Більше того, у мене є така сесія. Я добре її пам’ятаю, і вона суттєво мене просунула і у життєвих, і професійних питаннях. Але до цієї сесії — півтора роки психотерапії у транзактному аналізі, 4 роки на псифаці і рік коучингу.
Тому будьте реалістами. В середньому біля року вчимось читати, кілька місяців  — водити машину, але чомусь всі хочуть за 50 хвилин навчитись жити щасливо, без напруги і проблем.
Логічне питання: скільки тоді має тривати робота? Тут знову багато чого залежить він напрямку роботи, запиту, стану людини і її досвіду, компетенцій і професійної інтуїції психолога. Якщо вам потрібно точково прийняти певне рішення, то, можливо, достатньо буде 1–3 сесій. Стільки ж, якщо ваш запит — про те, щоб справитись із певними емоціями тут і зараз.
Та якщо йдеться про «пропрацювати дитячі травми», «перестати боятись стосунків» чи «навчитись добре до себе ставитись», на це знадобиться більше часу.
6

Навіть якщо у вас була 1–2 сесії завершення контакту з психологом є дуже важливим. Що вже говорити про тривалу роботу?

Як зазвичай ви завершуєте контакт? Необов’язково з психологом, взагалі з людьми? Подумайте про це зараз, бо є доволі велика вірогідність того, що ви просто зникаєте, ігноруєте чи відсторонюєтесь, поки людина «сама все не зрозуміє». Так ми закріплюємо поведінку, де нездатні завершити контакт, відрефлексувати досвід і попрощатись.
Коли після цього психолог вам пише з питанням, чи бажаєте ви продовжити роботу, то це не тому, що він щось «не зрозумів» і тягне вас на наступну сесію (хоча серед неетичних може бути й так). Він/вона це робить для того, щоб в разі чого завершити контакт. І тут це завершення є важливим і має терапевтичний ефект.
Не залишаючи аналогій, варто зазначити, що процес роботи з психологом може не бути простим. Так само, як на початку буває непросто регулярно займатися спортом, водити автомобіль, говорити англійською. Та ми це робимо, іноді докладаючи суттєві зусилля і ресурси, бо знаємо для чого нам це потрібно. Так само тут, чим краще ви розумієте, ради чого у своєму житті ви звернулись до психолога, тим легше вам буде зрештою проходити складні етапи.
Перш ніж відправитись на першу зустріч, подумайте про те, які зміни у вашому житті справді варті цих зусиль. Подумайте про ці зміни і про те життя, яке ви можете мати, коли будете вміти справлятись із тим, що поки що для вас є проблемою.
твій психолог
Кваліфікованих спеціалістів із досвідом, відповідною вищою освітою та відгуками знайдете на платформі «Твій психолог».