Як навчитись довіряти?

Щотижня отримуємо багато питань з цієї теми: «Що робити, якщо я не довіряю партнеру?» та «Чому я не можу довіритись?». Давай розбиратись!

Що таке довіра?

Довіра — це базова властивість психіки, яка полягає у нашій вірі в те, що інші люди мають добрі (або нейтральні) наміри щодо нас. Це дозволяє нам почуватись з цими людьми безпечно. Психолог Ерік Еріксон писав, що здатність довіряти формується у перші роки життя. Мовляв, з року до трьох формується базова довіра до світу: коли немовля, отримуючи необхідну любов і турботу, формує уявлення, що світ безпечний і добрий. І навпаки: якщо мати недостатньо турбується про дитину, то у тієї може формуватись ставлення до світу як до холодного і ворожого.
Не поспішай вкотре звинувачувати своїх батьків у тому, що ти не здатен/на довіритись і побудувати здорові стосунки. Краще давай разом подумаємо, що ти насправді маєш на увазі, коли кажеш, що тобі складно довіряти партнеру.
1

«Мені складно довіряти = Ти не ОК»

Ми не повинні довіряти всім. Тому якщо ти ставишся підозріло до когось, то, можливо, тому, що ця людина насправді цього заслуговує? Наприклад, у ваших стосунках вже було місце брехні, порушеним обіцянкам чи зраді. Зрозуміло, що у будь-якої свідомої людини почнуть в такому випадку закрадатись сумніви.
Інший випадок, коли реальних причин не довіряти нема, а ти все одно не можеш. Це може бути пов'язано з базовою недовірою до світу, негативним досвідом чи переконанням, що прийшли до нас у спадок від батьків.
Таких людей легко впізнати також за фразами: «Жінкам не можна довіряти», «Всі чоловіки зраджують», «Нікому не можна довіряти, тільки собі»

Що робити, якщо я впізнаю себе? 

1
Якщо є реальні підозри — обговори з партнером/ркою. Можливо, є сенс поділитись з партнером/ркою про недовіру та подумати, чи норм тобі залишатись у таких стосунках. Якщо так, то що могло б допомогти тобі більше довіряти йому/їй? 
2
Якщо нема об'єктивних причин не довіряти партнеру і це заважає вам будувати стосунки, рефлексуй самостійно або звернись до спеціаліста. В такому випадку, можливо, мав місце травматичний досвід. 
2

«Мені складно довіряти = Я не ОК»

Знаєш притчу про птаха, який сидить на гілці, яка може зламатись? І типу сказано, що птах довіряє не гілці, а своїм крилам? От подумай, яка різниця, чи зламається гілка, якщо птах може злетіти? Здається, все логічно. Але фішка в тому, що деякі з «пташок» живуть із установками, що будь-яка гілка під ними має зламатись. Та ще й так, що обов'язково буде боляче. 
Ці пташки зазвичай кажуть: «Я не довіряю, бо боюсь, що мені зроблять боляче». Насправді це означає: «Мені полюбе зроблять боляче, бо так мені і треба».
Це пташки, які переконані, що не варті гарного ставлення від інших людей, бо самі до себе ставляться погано.

Що робити, якщо я впізнаю себе? 

1
Зайнятись собою і попрацювати із власною самооцінкою. Chic-лист та інші наші дописи в допомогу. 
2
«Повертати себе» в нову реальність. Щоразу, коли думаєш, що не варта нічого хорошого у цьому житті, ти можеш видихнути і сказати собі: «Я гідний/а гарного ставлення до себе».
3
Попрацювати з коучем і побудувати в себе в голові новий образ себе про довіру і самоцінність. Так само можна звернутись до психолога, якщо мав місце травматичний досвід. 
3

«Мені складно довіряти = в минулому мене зраджували»

Якщо так сталось, ми співчуваємо тобі. Справді співчуваємо. Всім, хто зазнав зради, боляче.
Але те, що тебе зрадив/ла одна людина, не означає, що тебе зрадять всі наступні. Про пастку таких узагальнень та що робити натомість ми писали в Ех-курсі 2.
Така установка звучить так: «Мені зраджував колишній, і тепер я не довіряю всім». Для мене це звучить так: «Одного разу у мене будинку не було світла і тепер я більше не довіряю електроенергії і користуюсь свічками». І якщо тобі норм ставати заручницею свого негативного досвіду, то це твій вибір. 

Що робити, якщо я впізнаю себе і хочу це змінити?

1
Рефлексуй. Згадай людей, які були варті довіри, склади список таких людей, що переконатись, що позитивний досвід у тебе теж був. Впевнені, таких людей достатньо.
2
Припини жаліти себе і обмежувати себе негативним досвідом. Знайди в собі сили осмислити його, зробити висновки і рухатись далі.
3
Обдумай позитивний досвід: які то були стосунки, в яких є довіра? Який/а ти в цих стосунках? Що було/є основою довіри у стосунках, в яких панує довіра?
4
Створи для себе новий позитивний досвід.
Найкращий спосіб перевірити, чи можеш ти довіритись людині — довіритись їй. Звісно, якщо цей ризик того вартий.
І пам'ятай: не гілка визначає твою силу, а власні крила!
твій психолог
Кваліфікованих спеціалістів із досвідом, відповідною вищою освітою та відгуками знайдете на платформі «Твій психолог».