«Чому я постійно втомлена?»: 5 кроків до ресурсності

Час на прочитання — 8 хв
Разом із цим питанням часто йде наступне: «Де взяти ресурс?». Але чомусь ігноруються інші, не менш важливі: «Як це — бути в ресурсі — для мене» чи «Як берегти свій ресурс?»
Пропонуємо алгоритм роботи із твоїм ресурсом від @potsilunky.
КРОК 1

Зрозумій, що для тебе означає бути в ресурсі

Що означає бути «в ресурсі» для тебе? Опиши свій бажаний стан, не використовуючи заперечення «не».
Поганий варіант:
Тобто ти в ресурсі — це НЕ тоді, коли ти НЕ втомлений/а. Бо як тоді розуміти коли ти «НЕвтомлений», коли організм фіксує тільки слово «втомлений». Ми не можемо прагнути до чогось «не». Нам потрібна альтернатива.
Гарний варіант:
Бути в ресурсі — це з легкістю братись за задачі, відчуваючи при цьому спокій, задоволення і азарт.
Відчуваєш різницю? Навіть проговорюючи замість слова «втома» слово «задоволення», ми вже можемо почуватись краще.
КРОК 2

Потурбуйся про витоки ресурсу, які не приносить користі

Упродовж життя ми використовуємо енергію. Проте не завжди на те, що має для нас сенс. Подивись: на що зараз іде твій ресурс? Напиши список, на що ти витрачаєш енергію, і знайди у переліку ті способи, від яких можна відмовитися. Нам, наприклад, не потрібні суперечки в інтернеті, спілкування з людьми, з якими  нудно, і щоденне читання новин. А чого забагато тобі? Знайти це і по можливості припини це робити.
КРОК 3

Віднайди свої способи відпочинку

Або, як модно казати, «ресурсні справи». Твоє завдання — точно розуміти, що наповнює тебе енергією та позбавляє напруги. І для кожного це буде щось своє. До прикладу, «люди навколо»: когось вони будуть наповнювати, а когось — спустошувати. Тобі важливо достеменно знати, як це працює для тебе. 
КРОК 4

Плануй відпочинок

Навіть якщо це звучить як сюр, але плануй відпочинок. І йдеться не тільки про мандрівки. Планувати можна (і варто) час (чи день) без справ, денний сон, прогулянку, відпочинок перед телевізором чи медитативні практики відновлення, а також перерву на чай. 
КРОК 5

Розвивай в собі культуру відпочинку

Вчись бачити відпочинок не як щось вимушене, «бо ти так далі не можеш», а як щось прекрасне і бажане. Пробуй нові, ба, навіть вишукані способи відпочивати. Створюй «відпочивальні» традиції і рутини для себе і своїх близьких. 
твій психолог
Кваліфікованих спеціалістів із досвідом, відповідною вищою освітою та відгуками знайдете на платформі «Твій психолог».